Nu lasati cardul de sanatate la medic. Vezi ce se poate intampla

loading...

Mai multi ieseni vor sesiza conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi dupa ce furnizorii de servicii medicale le-a cerut sa lase cardul de sanatate pana a doua zi, pe motiv ca au probleme cu cititorul de card.

Conform informatiilor detinute, unii medici ar putea deconta si alte servicii medicale pe cardul unui bolnav decat cele de care persoana asigurata a avut nevoie, servicii decontate de CAS.

Aceasta practica este ilegala si medicii pot fi sanctionati drastic daca sunt descoperiti ca procedeaza astfel.

loading...

Persoanele care se afla in aceasta situatie pot depune reclamatie impotriva furnizorului de servicii medicale la Casa de Asigurari de Sanatate. In plus, pe card nu va fi trecuta nicio data medicala daca pacientul nu doreste acest lucru.

Majoritatea asiguratilor au trecut anul nasterii la codul PIN al cardului, pentru ca asa a spus medicul de familie. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem.

Odata activat, cardul va fi folosit ori de cate ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus numai de asigurat de fiecare data cand beneficiaza de un serviciu medical, pentru validarea si apoi decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Cardul poate ramane inactiv chiar si doi ani de zile, daca posesorul nu are nevoie de servicii medicale. Conducerea CAS Iasi a avertizat in nenumarate randuri asiguratii sa nu se lase manipulati de furnizorii de servicii medicale, fie medici de familie sau medici specialisti.

Toti asiguratii au dreptul la servicii medicale chiar daca nu au card de sanatate sau adeverinta eliberata de CAS.

De la 1 mai, de cand cardul a devenit obligatoriu, niciun furnizor de servicii medicale din Iasi nu a fost sanctionat pentru ca a refuzat sa ofere servicii medicale vreunui asigurat sau ca au abuzat de naivitatea unor bolnavi pentru a le folosi cardurile in alte scopuri.

loading...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *