Gestul facut de Klaus Iohannis cand a aflat ca Regele Mihai a murit! Se afla la o intalnire cu ambasadorii statelor UE! S-a ridicat in picioare si…

loading...

Majestatea Sa Regele Mihai I, gonit din tara de autoritatile comuniste pe 3 ianuarie 1948, a ramas, dupa abdicarea din 30 decembrie 1947, si fara averea pe care o detinea in nume propriu sau in numele Casei Regale a Romaniei.

Dupa Revolutia din 1989 insa, Regele Mihai a inceput, incet-incet, conform legilor in vigoare, sa recupereze bunurile confiscate abuziv de regimul comunist.

Casa Regala a Romaniei detine Domeniul Regal Sinaia (Castelul Peles, Castelul Pelisor si Castelul Foisor), retrocedat in 2008, si Domeniul Regal Savarsin, retrocedat in 2001. Palatul Elisabeta a fost oferit ca resedinta oficiala permanenta a Regelui Mihai, in calitate de fost sef de stat, dar nu se afla in proprietatea sa.

loading...

In plus, Regele Mihai I mai detine aproape 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren in Bucuresti, un imobil si terenuri in Poiana Tapului, cateva cabane si cantoane in Azuga-Predeal si zeci de kilometri de drumuri forestiere, proprietati care i-au fost retrocedate.

Orice estimare a averii Regelui Mihai I nu poate fi decat una aproximativa, in conditiile in care, de exemplu, Domeniul Regal Sinaia are valoare de patrimoniu si nu se supune „pretului pietei”.

Atunci cand avocatii Casei Regale au purtat discutii cu Guvernul Romaniei in vederea renuntarii la drepturile asupra domeniului Peles, suma propusa a fost de 30 de milioane de euro. Cele doua parti nu au ajuns insa la o intelegere, discutiile fiind intrerupte inainte de debutul crizei economice.

O alta valoare estimativa a Pelesului vehiculata, care pare a fi mult mai aproape de realitate, a fost de 150 de milioane de euro, in conditiile in care Castelul Bran a fost estimat la 140 de milioane de dolari.

In 1948, toate bunurile Casei Regale a Romaniei au fost confiscate si trecute prin decret in proprietatea statului. Este vorba despre sase castele (Castelul Curtea de Arges, Castelul Savarsin, Castelul Bran, Castelul Mediasul Aurit, Castelul Peles, Castelul Manesti), cinci palate (Palatul „Cetatea de nisip”, Palatul Elisabeta, Palatul din Calea Victoriei, Palatul Cotroceni, Palatul Snagov), plus Cazarma din Curtea Palatului din Calea Victoriei, peste 15.000 ha de teren agricol, peste 137.000 ha de teren forestier, sute de vile, imobile, corpuri de cladiri urbane si rurale, case de vanatoare si cabane.

Potrivit avocatului Casei Regale, Adrian Vasiliu, in acest moment nu mai exista nicio revendicare din partea Casei Regale. Acesta a precizat pentru gandul ca au fost revendicate doar proprietatile care i-au apartinut Regelui Mihai, si nu si cele ale Coroanei. „Nu mai exista nicio revendicare din partea Casei Regale.

Exista mici discutii pe diferente de suprafete (pentru proprietatiile redobandite –n.r.), dar sunt neimportante”, a spus, in urma cu ceva vreme, Vasiliu.

Cu toate acestea, conform topurilor de specialitate, averea Regelui Mihai I se ridica la aproximativ 70 de milioane de euro, suma in care, evident, nu este socotita valoarea Pelesului.

loading...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *