”AVEM PÂRGHII SĂ OPRIM MODIFICĂRILE LA LEGILE JUSTIȚIEI” Lazăr: Procurorii sunt hărțuiți prin campanii media și au ajuns să fie convocați să dea explicații unor inculpați…

loading...

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că are pârghii pentru a încetini adoptarea modificărilor la Legile Justiției. Acesta a insistat că procurorii sunt hotărâți să-și apere independența obținută.

Întrebat dacă are pârghii pentru a încetini ritmul alert în care majoritatea PSD-ALDE forțează schimbarea acestor legi, Lazăr a răspuns: ”avem, dar nu le anunțăm, toate la momentul potrivit. Le pregătim”.

”Nu caracterizez activitatea altor instituții, dar, în mod repetat, am arătat că atunci când trebuie să modificăm legile Justiției nu o putem face altfel decât prin proceduri care să fie normale, prin care să se analizeze în mod transparent și să se discute în mod transparent toate propunerile în așa fel încât, în final, să obținem legi în care să aibă încredere toată lumea”, a declarat Augustin Lazăr, citat de Digi24.

loading...

Acesta a precizat că și societatea civilă este îngrijorată de aceste demersuri: ”Noi suntem îngrijoraţi, Ministerul Public este îngrijorat şi societatea civilă văd că e îngrijorată de ceea ce se întâmplă.

Adică, procedurile trebuie să fie transparente şi să se funcţioneze în mod legal, așa cum sunt prevăzute de lege”.

Lazăr a explicat că procurorii au ajuns să fie hărțuiți, lucru remarcat și într-un raport al Comitetului Drepturilor Omului de la Geneva.

„În tot cursul anului 2017, Ministerul Public şi în general instituţiile din justiţie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au văzut.

Aceste acțiuni pot fi caracterizate în diverse moduri, dar eu am folosit expresia «hărţuit» pentru că am găsit-o în raportul Comitetului Drepturilor Omului de la Geneva, unde scrie negru pe alb, că «Procurorii de rang înalt din Ministerul Public, din DNA sunt hărţuiţi, prin campanii media, prin chemarea în faţa unor comisii speciale să dea seama despre activitatea lor».

Dar, atenţie mărită, la comisia specială cine îi convoacă? Îi convoacă nişte inculpaţi de rang înalt, care îşi exprimă dorinţa unei alte anchete, a unor discuţii care să se dezbată în alt loc decât în mediul judiciar (…).

Procurorii sunt invitaţi să dea seama despre activitatea lor într-un alt mediu care nu e judiciar. Și am folosit această expresie, pentru că o foloseşte nu numai redactorul acestui raport de la Geneva, ci o vedem noi, din ceea ce se întâmplă în jurul nostru, în media, atacurile media succesive împotriva Ministerului Public, aceste convocări și diverse alte acte care sunt evident neprietenoase îndreptate împotriva procurorilor.

Cum ar fi aceea să scoatem cuvântul «independent» din textul legii privind statutul procurorilor şi care, într-o manieră subtilă, dar destul de dubioasă (…), a dorit evident să îndepărteze statutul procurorului de statutul de magistrat şi să-l ducă în zona Executivului”, a explicat Augustin Lazăr.

Procurorul General a mai punctat că este obligatorie consultarea Comisie de la Veneția, dar acest lucru, în mod evident, nu este dorit de către cei care se grăbesc să modifice Legile Justiției.

”Consultarea Comisiei de la Veneţia este obligatorie fără niciun dubiu.

Cu certitudine trebuie consultată, dar nu există, evident, niciun interes din partea celor care vor să promoveze în grabă aceste legi fiindcă ar dura o perioadă de timp şi le-ar strica planurile”, a mai afirmat Augustin Lazăr, citat de Digi24.

loading...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *