Se schimba buletinele, e valabil pentru toata lumea! Romanii trebuie sa mearga la politie pentru schimbare. Cand se va intampla si la ce vor folosi

loading...

Propunerea de introducere a unui nou tip de carte de identitate a vost votata miercuri in Senat, iar acum va intra in dezbatere in Camera Deputatilor.

Proiectul presupune faptul ca romanii vor putea avea buletine electronice incepand cu varsta de 14 ani.

Se doreste aceasta schimbare fiindca acest tip nou de buletin vine la pachet cu multe alte facilitati: le vom putea folosi pentru serviciile electronice, dar vor putea tine si locul carturilor de sanatate.

loading...

Insa nimeni nu va fi obligat sa faca aceasta schimbare, daca nu o doreste.

In prezent acest proiect de lege se afla in dezbatere si vot in Camera Deputatilor, forul decizional, insa aplicarea lui depinde si de aprobarea prin decret de catre seful statului si de publicarea in Monitorul Oficial.

Proiectul de lege mai prevede si ca vor putea fi eliberate carti de identitate cu valabilitate de doi ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani, cu valabilitate de patru ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani si cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani.

Personalizarea documentelor se va realizeaza in Centrul National Unic de Personalizare a Pasapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, potrivit romaniatv net.

Cei care au initiat acest proiect de lege afirma ca titularul unui astfel de document electronic va putea fi folosit pentru o gama larga de servicii: bancare, fiscale, sociale, financiare, educationale, ceea ce va conduce la simplificarea interactiunii cu autoritatile publice, prin cresterea calitatii si accesibilitatii serviciilor publice.

Cartea de identitate este documentul care se eliberează cetățeanului român cu domiciliul în România. Se eliberează pentru prima dată la împlinirea vârstei de 14 ani. Pentru aceasta trebuie făcută dovada identității, a domiciliului (a reședinței titularului, după caz) și a cetățeniei române.

Cartea de identitate este emisă de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, subordonat Ministerului Administrației și Internelor.

Guvernul României a decis să introducă Carduri de Identitate Electronice începând cu 1 ianuarie 2011, totuși, planul de introducere a cardurilor de identitate a fost amânat cu doi ani. Începând cu 1 iulie 2010 a fost inițiat un program pilot pentru introducerea unui sistem electronic pentru emiterea de carduri de identitate electronice. Ca parte a actului normativ, autoritățile centrale și locale la fel ca și toate serviciile descentralizate sunt obligate să achiziționeze echipamentele necesare și programele pentru ca cetățenii să poată folosi fără restricții noile carduri de identitate electronice. Este urmat un program format din mai multe etape:

  • reședințele de județ trebuie să finalizeze programul până la 21 decembrie 2012
  • celelalte municipalități și orașe până la 31 decembrie 2013
  • comunele până la 21 decembrie 2014.

În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, cetățenii români sunt obligați să solicite eliberarea actului de identitate.

Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate, după cum urmează:

  • cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puțin de 15 zile, în situația prevăzută la lit. a);
  • în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situațiile prevăzute la lit. b)-j);
  • oricând, în situația prevăzută la lit. k).

Actul de identitate valabil rămâne în posesia titularului până la data înmânării noului document.

loading...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *