Din 2018 PLĂTIM CU BANI NOI. Cum arată BANCNOTELE puse în circulaţie de Banca Naţională. Anunţul făcut de BNR

loading...

BNR a pus în circulaţie, începând cu 1 ianuarie 2018, bancnote şi monede cu noua stemă a ţării.

Bancnotele cu noua stemă au înscrisă pe avers data de ,,1 ianuarie 2018”.

Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor cu noua stemă, sunt aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie, precizează comunicatul transmis de BNR la finalul anului trecut.

loading...

Bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare.

 

Cum s-a schimbat stema

Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, potrivit unei legi din iulie 2016, care are obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea.

Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora.

Până la data respectivă, cele două modele de stemă a României şi respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare, în paralel.

Bancnotele și monedele cu noua stemă vor fi lansate pe piață în mod eșalonat, în funcție de nevoile reale ale circulației monetare.

Stema României simbolizează statul român naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil şi se compune din două scuturi suprapuse, scutul mare şi scutul mic. În noua formă, scutul mare, de culoare albastră, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan, notează Digi24.ro.

Noua formă a stemei readuce Coroana de Oţel pe capul Acvilei, care a fost turnată din oţelul unui tun turcesc capturat în Războiul de independenţă (1877-1878). Aceasta simbolizează caracterul naţional, suveranitatea şi independenţa.

Coroana de Oţel reprezintă coroana regală a României. Regele Carol I a optat pentru oţel pentru a simboliza vitejia ostaşilor români. Coroana de Oţel a fost oferită Regelui la Palatul Regal, cu prilejul încoronării sale ca Rege şi proclamării Regatului României, la 10 mai 1881.

Coroana a fost purtată și de Regele Ferdinand atunci când a fost încoronat la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922. Mai mult, Regele Mihai a purtat Coroana de Oțel când a fost urs Rege, la Catedrala Patriarhală din București, la a doua urcare pe tron, la 6 septembrie 1940.

Coroana de Oțel s-a regăsit pe stema națională în perioada 1881-1947. Aceasta a revenit în componența stemei la 11 iulie 2016.

Cu ocazia anului Centenarului Marii Uniri, autoritățile trebuie să înlocuiască toate stemele şi sigiliile existente cu noile modele ale acestora. Până la finalul anului, pot fi utilizate în paralel cele două modele de stemă şi sigiliu ale României.

loading...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *