Endocrinologie Craiova: La ce servicii medicale ar trebui sa te astepti ca pacient

loading...

Patologia tiroidiana reprezinta cea mai frecventa cauza de adresabilitate in serviciile de endocrinologie. Si asta si datorita faptului ca Romania este o tara endemica, zona din Subcarpati fiind cu un deficit de iod in sol si apa, automat in flora si fauna (deci in alimentatia omului) si este bine de stiut ca sinteza hormonilor tiroidieni are la baza aportul de iod, care daca este deficitar sau in exces cauzeaza disfunctii tiroidiene cu repercursiuni grave asupra tuturor organelor, sistemelor si metabolismelor vitale ale organismului.

De asemenea exista numeroase alte cauze ce pot declansa boli endocrine,nu numai tiroidiene(predispozitie genetica,agregare familiala a cazurilor ,autoimunitate,stress psihic,iradiere,tuberculoza,sarcina si nasterea,diverse medicamente utilizate pentru tratarea altor boli,etc) deci  nu numai aceste zone sunt cu frecventa  mare a patologiei tiroidiene sau a celorlalte glande endocrine (hipotalamus, hipofiza, paratiroide, corticosuprarenale, medulosuprarenale, ovare, testicule). Sistemul endocrin este compus din toate aceste glande, aflate in interdependenta prin mecanisme de feedback pozitiv si negativ si de asemenea este in stransa conexiune cu sistemul imunitar si cu sistemul nervos,de aceea a aparut notiunea de psihoneuroendocrinologie.

Este important de mentionat ca nu exista o varsta anume pentru aceasta patologie: incepand de la copii (si este ingrijorator faptul ca a crescut numarul de copii cu afectiuni tiroidiene/ale altor glande endocrine in ultimii ani, si nu este vorba doar de cei care sufera de afectiuni benigne) si pana la femei si barbati de toate varstele.

loading...

Copiii cu afectiuni endocrine nediagnosticati si netratati la timp sufera repercursiuni grave din punct de vedere al dezvoltarii fizice (inaltime de obicei prea mica, greutate de obicei prea mare), intelectuale si ulterior 53xuala. De asemenea, a crescut numarul de cazuri de cancer tiroidian la copil si tanar in special in urma accidentelor nucleare(Cernobil aprilie 1986).

Un alt aspect de subliniat este ca femeile “de varsta fertila” si gravidele sunt un subiect delicat pentru ca disfunctia tiroidiana in aceasta perioada foarte importanta a femeii, respectiv graviditatea, poate avea repercusiuni severe asupra viitorului nou-nascut (in special din punct de vedere al coeficientului de inteligenta).

Cea mai frecventa patologie de tiroida este patologia cu functie normala a tiroidei, practic asa numita gusa uni sau polinodulara. Aceasta se diagnosticheaza frecvent prin ecografii si de foarte multe ori pacientii ajung la endocrinolog datorita unui consult ecografic de rutina. Dar sunt si foarte multi pacienti care asociaza o disfunctie tiroidiana. Disfunctiile tiroidiene sunt fie in sensul unei cresteri a secretiei hormonale tiroidiene si avem de-a face cu o hipertiroidie sau a unei scaderi a functiei tiroidiene si in acest caz boala se numeste hipotiroidie.

Ambele disfunctii tiroidiene au un tratament caracteristic si rezultatele sunt vizibile dupa putin timp de la initierea tratamentului, iar in functie de caz, pacientul necesita doar  o monitorizare periodica a tratamentului respectiv, evident facuta intr-un serviciu endocrinologic.

Atat femeile,cat si barbatii si copiii de toate varstele pot fii afectati de boli ale glandelor endocrine.

Tumorile hipofizare benigne (adica necanceroase) dar cu repercursiuni grave daca nu sunt diagnosticate si tratate la timp sunt in general mai putin simptomatice la 53xul masculin si de aceea sunt depistate cand au deja dimensiuni mari si produc compresiuni pe structurile invecinate ca de exemplu cefalee (durere de cap), tulburari de vedere (prin compresiunea pe chiasma optica), disfunctii 53xuale (prin compresiunea pe celulele hipofizare secretante de FSH si LH care controleaza secretia gonadelor sau hipersecretie de prolactina de catre un nodul sau prin compresiune pe tija hipotalamo-hipofizara). In cazurile care se prezinta tardiv sau refuza tratamentul recomandat de medicul endocrinolog se poate ajunge la hipertensiune intracraniana,situatie extrem de grava, cu posibila evolutie spre exitus (deces).

Dintre tumorile glandei hipofiza cele mai frecvente sunt prolactinoamele care determina tulburari de ciclu menstrual pana la amenoree (absenta menstruatiilor lunare), galactoree (secretie lactata din sani), infertilitate dar sunt vindecabile prin tratament medicamentos recomandat de endocrinolog, deci in genereal nu necesita interventie chirurgicala.

Tumorile glandelor adrenale pot determina hipertensiune arteriala la om tanar sau hipertensiune necontrolata prin tratament cardiologic corespunzator.Insuficienta de secretie a hormonilor corticosuprarenali (cel mai important fiind cortizolul) poate pune in pericol viata prin prabusirea tensiunii arteriale pana la colaps,scaderea glicemiei si alterarea ionogramei serice (nivelul de sodiu si de potasiu in sange).

Bolile glandelor mamare apar si la barbati de toate varstele si sunt diagnosticate si tratate la endocrinologie ca si bolile sanilor si tulburarile de ciclu menstrual la femeie.

De asemenea tot de endocrinologie apartine osteoporoza si osteopenia(subtierea oaselor cu risc de fractura la traumatism minor).Acestea apar cel mai frecvent dupa menopauza sau la barbat la varsta peste 70 ani dar pot apare si la persoane mai tinere secundar altor boli endocrine sau de alte specialitati sau datorita anumitor medicamente.

Tot la endocrinologie trebuie sa se adreseze pacientele de 53x feminin care au probleme de genul acnee sau/si hirsutism (pilozitate prezenta in zone caracteristice 53xului masculin), endocrinologul colaborand cu medicul dermatolog pentru obtinerea unui rezultat optim.

Endocrinologia este o specialitate cu aparitie relativ recenta comparativ cu alte specialitati medicale si chirurgicale,in care Romania a avut un aport important in cercetare,este o specialitate in plina dezvoltare,in care este necesara din partea medicului  documentare si perfectionare profesionala continua,rabdare,empatie si simt psihologic in abordarea problemelor pacientului.De asemenea are corelatii frecvente cu alte specialitati ca de exemplu cardiologia, psihiatria, dermatologia, ginecologia, imagistica, chirurgia generala si neurochirurgia,oftalmologia etc.

Reteaua de endocrinologi din Romania este destul de puternica si practic in toate judetele tarii sunt nu numai unul ci mai multi endocrinologi in marile orase. Dar, totusi, pacientii ajung destul de greu la endocrinologi si ar fi bine sa faca macar un consult de rutina avand in vedere frecventa foarte mare a patologiei de tip tiroida in Romania.

Cabinetul de Endocrinologie Craiova al dr. Andreea Paraliov detine un ecograf performant, echipat cu sonda de parti mici cu frecventa de 10MHz si cu DOPPLER COLOR si POWER DOPPLER. De asemenea, dispune de un BODY FAT ANALYZER care determina greutatea, procentul de grasime din organism si body mass index-ul. In urma investigatiilor, pacientii pot primi regimuri alimentare personalizate in functie de afectiunile de care sufera si tratament care sa ii ajute.

Andreea Paraliov a deschis cabinetul medical de endocrinologie in Craiova in anul 2010, pe strada Imparatul Traian,nr 57, unde isi are si acum sediul, din dorința de a veni în sprijinul numerosilor pacienti cu afectiuni ale glandelor endocrine.

Cabinetul de endocrinologie din Craiova se află în relație contractuală cu C.A.S., oferind consultatii gratuite pe baza biletului de trimitere și a cardului de sănătate pacienților asigurați C.A.S. și, de asemenea, O.P.S.N.A.J.indiferent de localitatea/judetul unde locuiesc ei sau medicul trimitator (de familie sau specialist cardiolog, ginecolog, psihiatru, dermatolog, pediatru etc).

Dr. Andreea Paraliov a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova în anul 2000. A luat examenul de rezidențiat, situându-se pe locul 10 la nivel național și a efectuat rezidențiatul în București și Craiova.

În prezent, este medic primar endocrinologie, având competență în ecografie endocrina și membru al Societății Române de Endocrinologie.

Personal, o recomand cu caldura pe doamna doctor Andreea Paraliov, daca  aveti nevoie de un consult sau un tratament de la un medic endocrinolog cu experienta.

loading...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *