Tot ce trebuie să știi despre sistemele de aspirație dentară

loading...

Primul sistem de aspirație dentară a fost inventat în 1961 de o companie producătoare germană, invenție care a schimbat modul de lucru al stomatologului, făcându-l mult mai ergonomic, deoarece a permis tratarea pacienților în poziție orizontală. În România există o piață variată de furnizori din care amintim pe Upex, Halmadent, Nastimed și nu numai.

Sistemele de aspirație dentară reduc riscul contaminării

Sistemele de aspirație dentară au o altă funcție fundamentală în practica dentară: reducerea riscului de contaminare încrucișată a pacientului și a stomatologului. Instrumentele rotative moderne pulverizează apă sub presiune pentru a răci zona de tratare, creând astfel un nor de particule de apă. Doar un sistem de vid cu puterea potrivită poate reduce norul de particule de apă la mai puțin decât distanța de lucru a profesionistului. De aceea, sistemele de aspirație dentară reprezintă un element esențial în orice practică dentară. Tipuri de sisteme de aspirație dentară Există două tipuri de sisteme de aspirație dentară, în funcție de separarea aerului/lichidului a fiecărei unități dentare sau a motorului de aspirație în sine. Cunoscând detalii specifice despre ambele sisteme se poate opta pentru unul dintre ele, care vor influența, inevitabil, aspecte importante ale proiectării clinicii, cum ar fi drenurile, conductele, înălțimile, etc.

  1. Sisteme de aspirație uscate

Sistemele de aspirație uscată se numesc așa deoarece separarea aer-lichid se realizează în echipamentele dentare cu ajutorul unui separator centrifugal sau de decantare. În acest fel, tot lichidul este trimis într-o scurgere care trebuie să fie amplasată sub fiecare unitate dentară a clinicii. Atunci când se separă lichidul în fiecare echipament, este nevoie de un separator și de o scurgere per echipament, nefiind nevoie și de o scurgere în motorul clinicii, deoarece doar aerul uscat este cel care ajunge în sistemul de aspirație.

loading...

Sistemele de aspirație uscată au un motor de aspirare mai simplu și mai economic, nu se utilizează ulei, iar motorul de aspirare poate fi amplasat la un nivel mai înalt decât echipamentul dentar. Printre dezavantaje se numără întreținerea care este ceva mai complexă decât în ​​cazul sistemelor de aspirare a apei, este necesară utilizarea mai multor dispozitive, deoarece este nevoie de un separator de scaune, trebuie să existe o scurgere pentru echipamentele dentare, iar în ansamblu sistemul este mai sensibil la spuma generată, aspirația putând fi chiar întreruptă la un moment dat din motive de siguranță.

  1. Sistem de aspirație umedă

În cazul sistemlui de aspirație umedă motorul de aspirație funcționează uscat, dar același dispozitiv este echipat cu un separator aer-apă. Acesta este mai eficient decât cel utilizat de obicei în echipamentele dentare, pentru că oferă siguranța că niciun lichid nu va ajunge la motor – lichidele fiind direcționate către o scurgere pentru a fi introduse în motor. Printre avantajele folosirii unui sistem de aspirație umedă se numără întreținerea ușoară, care este centralizată doar în sistemul de vid, este cel mai modern sistem și de aceea este preferat de cele mai multe clinici și, nu în ultimul rând, acesta nu necesită un separator pentru echipamente dentare. Sistemul de aspirație umedă vine la pachet și cu un dezavantaj: motorul de aspirație trebuie să fie la sau sub același nivel cu echipamentul dentar.

Cum se întreține corect sistemul de aspirație dentară

O întreținere corectă a sistemului de aspirație dentară ajută la prevenirea mirosurilor neplăcute și reduce, totodată, riscurile de blocare și de defectare ale acestuia. Metoda de întreținere este una simplă și constă în curățarea zilnică a sistemului cu dezinfectanți speciali pentru aspirație dentară.

 

loading...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *