Cum ar putea fi salvati sute de romani cu boli cronice de coronavirus

loading...

Va recomand sa cititi o opinie interesanta a lui Florin Hozoc care a aparut pe portalul 360medical.ro in legatura cu plasma umana si eficienta imunoglobulinelor in tratamentul si preventia infectarii cu coronaviurs.

Pe scurt, s-a descoperit ca plasma sanguina persoanelor asimptomatice, care au dezvoltat anticorpi pentru Covid 19, ar putea fi tratamentul miraculos pentru cei infectati cu cu noul coronavirus si ajunsi in stare grava.

Practic 70% dintre cei testati insa erau asimptomatici si au dezvoltat anticorpi pentru coronavirus. AVIS a analizat sangele celor 40 de pacienti si acum testeaza un tratament pentru Covid-19, bazat pe plasma bogata in anticorpi a persoanelor vindecate.

loading...

Si cele mai prestigioase laboratoare si spitale universitare americane au inceput tratamente cu plasma si finanteaza cercetari in acest sens. Efortul comun al americanilor i-a inspirat si pe specialistii britanici sa aplice acest tratament experimental.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Statele Unite a autorizat folosirea in spitale a clorochinei şi hidroxi-clorochinei drept tratamente pentru Covid-19. Peste 1.100 de pacienti din New York au primit deja medicamentul antiviral, folosit in mod curent impotriva malariei.

Insa, comunitatea medicala se mobilizeaza chiar mai mult in favoarea altei terapii promitatoare, cea cu plasma de la convalescenti. Aceasta e vazuta drept solutia optima pana la crearea si validarea unui vaccin si a unui tratament medical standard.

Donald Trump, presedintele SUA: „Autoritatea pentru Reglementarea Medicamentelor (FDA) permite folosirea terapiei cu sange drept tratament experimental pentru cei in stare foarte grava. Acest tratament implica prelevarea de plasma din sangele pacientilor deja vindecati”.

Cei vindecati de COVID-19 dezvolta anticorpi in sange, care pot fi preluati impreuna cu plasma lor si transferati in sangele pacientilor aflati in stare critica, ajutandu-i sa lupte impotriva bolii.

Principiul de baza e cunoscut de peste un secol si a fost aplicat si pentru alte infectii virale, de pilda Ebola. De asemenea, plasma umana este folosita in mod curent pentru fabricarea imunoglobulinei, medicament esential in tratarea bolilor autoimune.

Si un studiu realizat in ultimele 3 luni in China, pe pacientii grav bolnavi, demonstreaza eficienta terapiei cu plasma. Rezultatele au aratat ca starea pacientilor a inceput sa se imbunatateasca dupa trei zile de transfuzii de plasma.

Medicii americani au facut un apel catre pacientii vindecati de COVID-19 sa se ofere voluntar sa li se testeze nivelul de anticorpi anti-COVID din sange.

In alta ordine de idei, o comuna cu putin peste o mie de locuitori din Lombardia, zona roşie a Italiei, pare imuna la coronavirus. Acolo nu a fost inregistrat nici un caz de imbolnavire. Localnicii din Ferrera Erbognone au fost chemaţi sa-şi faca analize. Expertii vor sa vada daca oamenii au deja anticorpi in sange.

Anticorpii reprezinta proteinele produse de catre sistemul imun in momentul in care organismul se confrunta cu prezenta unui antigen (virus, bacterie, parazit, toxina). Integritatea si sanatatea sistemului imun sunt vitale pentru organism, deoarece numai un sistem imun sanatos poate reprezenta o bariera eficace impotriva antigenelor endogene sau exogene (virale, bacteriene, parazitare sau toxine).

Anticorpii sunt reprezentati de imunoglobuline, care se gasesc in plasma, precum si in lichidele extracelulare si secretiile organismului. Ele se combina specific cu antigenele care ajuta anticorpii sa identifice virusul, bacteria, parazitul sau toxina si sa declanseze raspunsul imun.

Un studiu publicat de prestigioasa revista Nature, la data de 16 martie 2020, descrie raspunsul imunitar complex al unui pacient care este infectat cu noul coronavirus. Astfel, se identifica rolul important pe care il are dezvoltarea anticorpilor IgM si IgG in combaterea efectelor nocive ale virusului. Tocmai de aceea, medicii chinezi au administrat pacientilor critici plasma de la cei vindecati de COVID-19: pentru a le inocula astfel anticorpii care sa-i ajute sa dezvolte mai repede un raspuns imunitar adecvat, ca sa invinga astfel virusul.

Exact la fel se intampla si in cazul altor virusi foarte periculosi. Cel mai bun exemplu este virusul hepatic B. Pacientilor care primesc un ficat nou li se administreaza periodic imunoglobulina antihepatitica B, care ii apara impotriva reinfectarii cu acest virus. La fel, bebelusii mamelor care sunt infectate cu hepatita B sunt vaccinati cu aceeasi imunoglobulina pentru a preveni infectarea prin transmiterea de la mama a virusului.

„Toate acestea ne arata in mod foarte clar ca multi dintre pacientii romani care vor dezvolta in lunile urmatoare forme severe ale COVID-19 ar putea fi salvati daca li s-ar administra plasma umana colectata de la pacientii vindecati sau imunoglobulina specifica. Astfel, atat plasma de la convalescenti cat si imunoglobulina umana sunt printre produsele recomandate de Institutul “Matei Bals”, in ghidul pentru tratarea pacientilor infectati cu SARS-COV2”, spune Florin Hozoc.

Ministerul Sanatatii a primit saptamana aceasta trei aparate de plasmafereza pentru tratarea cu plasma a pacientilor infectati cu coronavirus. Tehnica este folosita si in strainatate, pacientii urmand sa primeasca plasma de la fostii pacienti complet vindecati, pentru a dezvolta imunitate.

Cele trei echipamente, impreuna cu 3.000 de kituri de colectare de plasma vor fi folosite exclusiv pentru colectarea de plasma umana de la pacientii COVID-19 vindecati (convalescenti), conform criteriilor stabilite de specialistii Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, impreuna cu cei ai Ministerului Sanatatii.

Scopul donatiei este sa asigure accesul pacientilor romani infectati cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasma umana hiperimuna, colectata de la convalescenti, la fel ca pacientii din alte tari, care au autorizat acest tratament, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatati.

„Avem trei aparate pentru plasma, le vom pune in functiune”, a anuntat si ministrul Nelu Tataru vineri, intr-o conferinta de presa.

Plasma umana colectata va fi utilizata exclusiv pentru prevenirea infectarii persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu, cadre medicale care ingrijesc pacientii infectati cu SARS-COV2), precum si pentru tratamentul pacientilor critici, conform protocoalelor de utilizare experimentala a acestei terapii.

Ministerul Sanatatii si SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donatie pentru donarea a trei echipamente de plasmafereza si 3.000 de kituri de colectare de plasma. Valoarea totala a donatiei este de aproximativ 103.950 euro fara TVA (63.000 euro echipamentele si 40.950 euro kiturile).

Puteti vedea mai multe despre Florin Hozoc si importanta imunoglobulinei. A fost nevoie de o criza globala, ca sa inteleaga si Romania cat de important este sa recoltezi plasma si sa folosesti produse derivate. Asta e!

loading...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *